gener 2023 / EL CONVIDAT

Les zones rurals, un escenari clau per a la inclusió laboral de joves nouvinguts

“Abans de Joventut per Tothom, no tenia esperança pel meu futur”, explica en Salah, participant de la primera edició d’aquest projecte impulsat per Open Cultural Center

Emma Santanach

Ja fa anys que el sector agrari català té un problema: no hi ha suficients joves interessats a formar-se per treballar-hi, cosa que dificulta el relleu generacional i evita que l’emprenedoria agrària floreixi. Tampoc es tracta d’un fet aïllat: la Comissió Europea identifica una tendència regressiva del nombre de persones que s’incorporen en aquest sector. Així ho assenyala la Proposta d’Estratègia de Relleu Generacional Agrari de Catalunya 2022, elaborada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

En aquest sentit, la necessitat d’aconseguir que els joves considerin el sector agrari com un sector viable on fer carrera és evident. Joventut per Tothom, un projecte impulsat per l’organització sense ànim de lucre Open Cultural Center a la comarca del Moianès, es proposa ser un pont per solucionar el problema del relleu generacional en zones rurals, abordant també les qüestions de la superpoblació a les ciutats, l’atur juvenil, i la inclusió de joves en situació vulnerable. La fórmula promet: dels vuit joves que van participar en la primera edició del projecte —aquest hivern ha començat la segona—, cinc ja han trobat feina. Un d’ells, en Salah, admet que “al principi no tenia ganes d’anar a viure a un poble, però aquí la vida és molt més tranquil·la i còmoda”.

“[…]  el sector agrari català té un problema: no hi ha suficients joves interessats a formar-se per treballar-hi […]”

Joventut per Tothom és un projecte ambiciós dirigit a joves que van arribar sols a Catalunya quan encara eren menors d’edat i que, un cop fets els divuit anys, han quedat desemparats d’un sistema que els oblida. Segons Helena Picó, responsable del projecte, aquests joves “s’han d’enfrontar a la vida adulta molt abans que la resta de la població de la seva edat. Alguns han patit maltractaments, es troben en una situació molt inestable i no disposen d’una xarxa social segura en la qual trobar el suport necessari. Per això, la transició a la vida adulta es produeix de forma prematura i forçada”.

Tal com assenyala l’ACCEM (Asociación Católica Española de Migraciones), aquesta vulnerabilitat amb què es troben tant els menors com els joves no acompanyats interseca amb el racisme i la generalització de l’acrònim MENA; fet que deshumanitza i criminalitza un col·lectiu la situació del qual dificulta que pugui accedir a recursos bàsics. En aquest sentit, per exemple, Joventut per Tothom proporciona allotjament als participants del projecte perquè, un cop coberta la necessitat d’habitatge, aquests joves puguin treballar emancipar-se i el seu desenvolupament personal, juntament amb la formació laboral al sector agrari. Així, en Salah descriu el projecte com una “oportunitat”, ja que ha pogut aprendre a “gestionar millor les emocions”.

El món rural és, doncs, un escenari amb un gran potencial per a la inclusió laboral dels joves més vulnerables. A l’hora de comparar les expectatives de futur que tenia abans del projecte i després, en Salah explica que, “abans de Joventut per Tothom, no tenia esperança pel meu futur, perquè estava en una situació molt difícil i no hi podia fer res…”. No obstant això, “a poc a poc, les coses van millorant i tot va sortint”, conclou. 

Tu també tens coses a dir? Escriu a la revista

Més d'aquesta edició...

- Més d'aquesta edició -

- Recomanats -

Deu anys són molts

El número 10, sempre ha representat molt el Barça i, si començo a comptar, l'agost del 2023,...

Qui val, val?

La ciència és difícil. O això s’ha cregut durant molt de temps. Avui en dia les vocacions...

PORTADA  •  NOSALTRES  •  ARXIU  •  ESCRIU  •  SEGUEIX-NOS!

© Copyright 2022 l’Universitari. Tots els drets reservats. | Desenvolupament web per Pol Villaverde