Carta de la directora sobre totes les petites històries que han construït la nostra revista des de zero i la segueixen construint
desembre 2021 / ELS +LLEGITS
Els 10 articles més llegits de 2021
Nascuda l’abril de 2020, en ple auge de la pandèmia, la revista l’Universitari ha completat el seu primer any de vida en un context difícil. Tal i com assenyalàvem al vídeo de presentació del curs, la COVID-19 ha afectat especialment a la població jove i als estudiants en particular. Tanmateix, 2021 ha estat un any de creixement i consolidació per a la nostra publicació, assolint el primer miler de seguidors a xarxes (Twitter, Instagram i LinkedIn) i guanyant subscriptors. Hem donat veu a desenes d’estudiants sobre qüestions ben diverses, i a continuació fem un recull de les opinions més influents de 2021.
La web de l’Universitari ha assolit les 22.500 lectures amb més d’11.000 usuaris únics durant 2021. S’hi han publicat 64 nous articles.
#1 Entrevista a @Unidestroyer
No és cap secret que gairebé tots els estudiants de Catalunya segueixen a algun compte de mems, i sens dubte el més popular entre la comunitat universitària és @Unidestroyer. Compta amb 84.600 seguidors a Instagram i cap universitat se salva del seu humor, particularment la UVic… Entrevistem a la persona darrera el perfil per conèixer com va sorgir la idea i potser esbrinar la identitat del seu administrador. Llegeix l’entrevista completa a @Unidestroyer en aquest enllaç.
#2 L’skate també és cultura
Francesc Boix és estudiant de Màrqueting i fundador de Skatenergía, una marca dedicada al món de l’skate amb projecció internacional. L’autor ens explica, des d’una perspectiva personal, com l’aprenentatge de l’ús del monopatí pot esdevenir una eina integradora. Argumenta que la cultura urbana també és cultura i que la rebel·lia que sovint s’associa amb aquests esports no és destructiva, sinó constructiva. Recupera la reflexió cultural de Francesc Boix aquí.
Francesc Boix concentrat realitzant un truc amb l’skate… tot reflexionant sobre cultura urbana.
#3 Entrevista a Jaume Casals
En motiu del primer aniversari de la revista el 23 d’abril de 2021, l’Universitari va entrevistar al rector sortint de la casa que ens acull, la Universitat Pompeu Fabra. Vam poder preguntar al rector per la seva trajectòria (de 2013 a 2021) al capdavant de la millor universitat d’Espanya, segons diversos rànquings. La sinceritat de les seves respostes just abans de ser rellevat per Oriol Amat va sorprendre a molts lectors. Si encara no l’has llegida, aquí tens l’entrevista completa a l’ex-rector Jaume Casals.
#4 Entrevista a Jacinto Bernardo
Seguint en clau UPF, una de les figures més cèlebres i celebrades del Campus de la Ciutadella de la universitat és la d’en Jacinto Bernardo. Ell és cambrer a la cafeteria de l’edifici 20. Descobreix els seus acudits, la seva història i les seves opinions en aquesta entrevista.
#5 Entrevista a Farru
Saltem a l’ànima de la festa de la UPF. En Farru és la mascota de la Pompeufarra, l’assoaciació més canyera de la UPF. Aquest curs han pogut reprendre les festes, però aquesta no és la única activitat que realitzen. Vols saber quant guanyen i a què destinen els seus ingressos? Descobreix-ho fent clic aquí.
Jacinto Bernardo (cambrer al Campus Ciutadella) i Farru (mascota de Pompeufarra) són figures molt estimades entre els estudiants de la UPF.
#6 Suïssa: el model lingüístic que li manca a Espanya
Gal·la Sisquella, estudiant d’International Business Economics, explica a la secció LA COLUMNA que el model lingüístic de Suïssa és més adequat per a països plurals com en el cas d’Espanya. Denuncia que a les comunitats catalanoparlants “ràpidament renunciem al català”. Pots llegir la seva argumentació reblant el clau sobre el debat de la llengua aquí.
#7 Entrevista a Lluís Orriols
La política ha marcat novament l’agenda pública del país, i des de l’Universitari ens hi hem aproximat a través d’entrevistes a personalitats clau del panorama actual, incloent conselleres, diputats i periodistes. En aquest context, hem estat acreditats oficialment com a mitjà al Parlament de Catalunya. Per entendre millor les eleccionas anticipades de Madrid, l’efecte Ayuso, l’escenari post-electoral català i la dimissió de Pablo Iglesias vam entrevistar el famós politòleg Lluís Orriols, un habitual de les tertúlies als mitjans. Les preguntes de l’entrevista van estar formulades en col·laboració amb estudiants de Ciències Polítiques de la UPF, grau que el mateix Orriols va cursar en aquesta universitat justament després de la seva creació sota el govern Pujol. Llegeix en aquest enllaç l’entrevista completa.
Lluís Orriols a la sortida del seu despatx com a vicedegà a la Universidad Carlos III de Madrid.
#8 Ja he arribat a casa: la quotidianitat de la violència masclista
Lamentablement, la violència masclista ha seguit marcant la vida de milions de dones a Catalunya i arreu del món. Encara que sovint s’associa amb crims de sang, el masclisme també es prenta en el dia a dia de formes més subtils i en la por íntima que moltes dones experimenten, per exemple, al transport públic. Olympia Arango és estudiant de màster a París i Alumni d’Economia a la UPF, on va unir-se a l’associació Deba-t.org. No et perdis l’article personal i colpidor que va escriure per la secció ACTUALITAT coincidint amb el 25-N fent clic en aquest enllaç.
#9 Guia no oficial de la Pompeu Fabra
Amb la tornada a la presencialitat, els campus universitaris de tot el territori van tornar a bullir d’activitat. El cas de la UPF és singular, amb tres campus que emanen personalitats diferents i que tanmateix tenen referents comuns. Aprofitant l’inici del curs 2021-2022, l’estudiant de Comunicació Audiovisual Marta del Hoyo ens emplaça a revisar els prejudicis que tots tenim sobre els alumnes de diferents graus en un article divertit, irreverent i molt llegit entre la nova fornada d’estudiants de la UPF. Llegeix-lo sencer fent clic aquí.
#10 La legalització del cànnabis, a debat
L’objectiu declarat d’aquest espai plural d’opinió i d’intercanvi que és l’Universitari no és altre que el de donar veu als estudiants. El febrer de 2021 va emergir novament el debat sobre la idoneïtat de legalitzar el cànnabis. Eloi Bribian i Pol Viñas exposen dues visions contraposades sobre el tema en un article que ha esdevingut un dels primers resultats a Google per a la cerca “legalització cànnabis”. I és que d’això va una de les nostres seccions insígnia, el VERSUS. Cada mes confrontem arguments a favor i en contra d’un tema rellevant i actual. Llegir el VERSUS potser t’ajuda a posicionar-te sobre el tema.
Això és una planta de marihuana. Nosaltres tampoc tenim ni idea de l’aspecte que té ni l’hem provada mai.
Amb aquest article arribem al final del nostre recorregut pels 10 articles més llegits de l’any 2021. Us desitgem una molt bona entrada d’any i esperem seguir creixent amb el suport dels nostres lectors durant 2022. De fet, ben aviat obrirem places per a nous membres a l’Equip. Mentrestant, us deixem aquests enllaços per si voleu fer-nos un regal de reis.
Twitter | Instagram | LinkedIn | Subscriu-te
Tu també tens coses a dir? Escriu a la revista
Més d'aquesta edició...
Marc Tul·li Ciceró i Alexander Hamilton: dos homes que escrivien com si els hi anés la vida
Els paral·lelismes inquietants entre les vides d’un orador que s’esdernegava per salvar una república i un altre que maldava per instaurar-ne una de nova
La desafecció política: Una realitat, una sensació o una il·lusió
La crisi (o el col·lapse) del sistema representatiu
Llums i ombres a Nova York
El fenomen de ‘Sex and The City’, una anàlisi l’any 2024
- Més d'aquesta edició -
No és un article més sobre l’Universitari (o sí)
Carta de la directora sobre totes les petites històries que han construït la nostra revista des de...
Marc Tul·li Ciceró i Alexander Hamilton: dos homes que escrivien com si els hi anés la vida
Els paral·lelismes inquietants entre les vides d’un orador que s’esdernegava per salvar una república i un altre...
La desafecció política: Una realitat, una sensació o una il·lusió
La crisi (o el col·lapse) del sistema representatiu
Llums i ombres a Nova York
El fenomen de ‘Sex and The City’, una anàlisi l’any 2024
- Recomanats -
Educació en la precarietat
Cal una millora en les condicions laborals d’un sector que és clau per al futur del país
Sí, hay machismo en la universidad
Muchos habrán escuchado con terrible rotundidad la afirmación de que las aulas están tremendamente feminizadas. Y en...
Dins la física i les xifres dels Castells: Un viatge científic a través del món casteller
L’estadística, els algoritmes i la física s’entrellacen per poder avaluar els Castells.
PORTADA • NOSALTRES • ARXIU • ESCRIU • SEGUEIX-NOS!
© Copyright 2021 l’Universitari. Tots els drets reservats. | Desenvolupament web per Pol Villaverde