Carta de la directora sobre totes les petites històries que han construït la nostra revista des de zero i la segueixen construint
Llegir >desembre 2020 / ENTREVISTA
Entrevista al
Conseller d'Exteriors Bernat Solé
Com una persona que es dedicava a la docència i exercia en l’àmbit educatiu s’ha acabat convertint en el Conseller de Relacions Institucionals, Transparència i Afers Exteriors?
Sempre m’he sentit plenament compromès amb el món que m’envolta. El pas a la política, en primera instància a nivell municipal, el faig en el moment en que veig que puc aportar allò que penso que hauria de tenir qualsevol societat justa. Els anys al Parlament et permeten tenir una visió global i refermar el compromís adquirit amb el país i amb els valors republicans. I és precisament aquest compromís, en moments de màxima complexitat tant pel mateix departament com pel país sencer, en plena pandèmia, que em porta a acceptar l’encàrrec de fer un pas endavant al capdavant del Departament.
Considera que el món dels afers exteriors es troba monopolitzat per les universitats privades? En altres paraules, considera que hi ha igualtat d’oportunitats per accedir al món de les relacions internacionals?
Tenim grans professionals en l’àmbit de les relacions internacionals que han sortit de les nostres universitats públiques. Des del departament d’Acció Exteriors promovem la realització d’estades de pràctiques a estudiants d’universitats que ofereixen estudis de relacions internacionals i tenen l’oportunitat de fer aquestes pràctiques tant a Catalunya com a les delegacions a l’exterior. Molts d’aquests estudiants han acabat treballant en l’àmbit de les relacions internacionals i també en altres sectors, però les pràctiques els han estat molt útils. Hem treballat amb Blanquerna i IBEI, però també amb UAB, UB, UdL o URV.
Per altra banda, som conscients que queda molt per fer per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la Universitat i és precisament en això en que des del Govern s’està treballant. I això lliga amb els valors republicans als quals a l’inici de l’entrevista feia referència.
Considera que el sistema educatiu públic català gaudeix de prestigi internacional, especialment per part dels països de la comunitat Europea?
Les universitats públiques catalanes es troben any rere any ben posicionades en el World University Rankings. De fet, la mateixa Universitat Pompeu Fabra n’és un molt bon exemple, assolint el lloc 143 de de 1.397, aquest 2020, segons el World University Rankings.
Considera que el món de les relacions internacionals a dia d’avui ofereix oportunitats laborals, o està més aviat en decadència?
El món és cada vegada més global i el treball en xarxa és més que mai necessari per superar els reptes globals. La gestió de la pandèmica que estem patint n’és un clar exemple. I per tant, aquesta necessitat de treball interconnectat obre moltes i noves oportunitats en l’àmbit de les relacions internacionals. Hem vist aquests darrers anys com les polítiques aïllacionistes han estat un fracàs i això ens demostra que el multilateralisme i la cooperació és el millor camí per a afrontar els reptes globals que tenim. Per aquest motiu, ara més que mai, cal buscar aliances, connexions i complicitats, i això passa, en bona mesura, per tenir una bona xarxa de relacions internacionals en tots els àmbits.
Creu que a dia d’avui hi ha suficients iniciatives educatives/universitàries a Catalunya (com ara el Catalonia Model United Nations ) que promoguin el món de les relacions internacionals?
Catalunya i, especialment Barcelona, és un pol d’atracció de talent. Un país i una ciutat receptors d’estudiants d’arreu del món, i, alhora, amb referents a nivell internacional com és el cas de l’IBEI o del CMUN. També és cert, però, que en aquests moments, la COVID ens està dificultant l’arribada d’estudiants i és per això que estem treballant per tal de revertir aquesta situació en la mesura que la pandèmia ens ho permeti.
Quins programes de pràctiques relacionats amb els afers exteriors ofereix la Generalitat de Catalunya actualment?
Des del Departament es dóna suport a estudiants que vulguin fer estades fora de Catalunya a partir de programes de beques a organismes internacionals (beques Canigó), a les nostres delegacions i a les Comunitats Catalanes a l’Exterior. En aquest moment, tenim un programa Alumni, per poder acompanyar a tots aquests estudiants en pràctiques i becaris, que compta amb més de 150 persones. Algunes d’aquestes persones estan treballant, en aquests moments, a organismes internacionals com Nacions Unides o l’OMS, a les institucions europees, xarxes globals, universitats de prestigi internacional, ONGs o entitats catalanes amb dimensió internacional.
Com s’han adaptat aquests programes de pràctiques a la situació actual de pandèmia?
Malauradament, les estades a casals i a Delegacions les hem aturat per la limitació a poder viatjar. Pel que fa a les beques Canigó, estem treballant en la convocatòria 2021 per tal que puguin incloure també les estades fetes l’any 2020.
Com creu que l’actual pandèmia de la Covid-19 pot afectar els programes de mobilitat internacional com ara l’ERASMUS en els propers anys?
És evident que un dels elements essencials que ens ha mostrat la pandèmia és que la seva gestió requereix un anàlisi constant i que les mesures que s’adoptin depenent de la situació epidemiològica de cada moment. Això, per tant, ens genera una certa incertesa a l’hora de fer previsions. Aquesta incertesa, evidentment, ha afectat també al programa Erasmus, amb una reducció important d’estudiants que s’han acollit a aquest programa. Per tant, aquesta realitat ens demana estudiar altres maneres d’intercanvi, fomentant, per exemple, la mobilitat virtual com a alternativa a allò que avui no és possible. En tot cas, és evident que tan aviat com sigui possible cal recuperar un programa de mobilitat internacional tant important com és l’Erasmus, que ha comptat des dels seus inicis amb una participació de més de 10 milions d’estudiants.
Quines habilitats considera imprescindibles per exercir el seu càrrec? Quin consell li donaria a algú que es vulgui dedicar a les relacions internacionals?
En primer lloc, capacitat de lideratge i de gestió d’equips per fer emergir tota l’expertesa de les persones que en formen part. Els reptes que tenim com a societat cada cop són més globals i estan més interconnectats i, per tant, cal abordar-los des d’una ment oberta, des d’una capacitat d’adaptació constant, però sobretot, des d’uns valors clars i robustos. I és precisament en l’àmbit de les relacions internacionals on pren més rellevància aquesta capacitat de treball en xarxa i d’entendre el món des d’un punt de vista global.
Entevista realitzada per Roger Brils i Musta Capdevila.
Llegeix més articles...
Marc Tul·li Ciceró i Alexander Hamilton: dos homes que escrivien com si els hi anés la vida
Els paral·lelismes inquietants entre les vides d’un orador que s’esdernegava per salvar una república i un altre que maldava per instaurar-ne una de nova
Llegir >La desafecció política: Una realitat, una sensació o una il·lusió
La crisi (o el col·lapse) del sistema representatiu
Llegir >Llums i ombres a Nova York
El fenomen de ‘Sex and The City’, una anàlisi l’any 2024
Llegir >PORTADA • NOSALTRES • ARXIU • ESCRIU • SEGUEIX-NOS!
© Copyright 2020 l’Universitari. Tots els drets reservats. | Desenvolupament web per Pol Villaverde